indie urbanists

Chicken Cabinet fresh eggs for breakfast  

with Björn Ortfeld  © 2005

original_1.jpg
original_1.jpg
original_3.jpg
original_3.jpg
original_2.jpg
original_2.jpg
original.jpg
original.jpg

Ein handwerklich gestalteter Küchenschrank aus massivem Eichenbrennholz. Die Scharrfläche entspricht der europäischen Richtlinie für Freilandhühner; dieser Hühnerschrank bietet Platz für 3 Freilandhühner!

Das Legen von Freilandeiern kann im Hühnerschrank erfolgen. Dieser entspricht den europäischen Richtlinien und bietet Platz für drei freilaufende Hühner. Außerdem ist der Schrank mit einem Scharrkasten, einem Futterbehälter, einer Stange sowie einem Nistabteil ausgestattet. Die Eier rollen zur Schublade unter dem Nistschrank und können in einem speziell eingebauten Eierfach aufbewahrt werden.

Hühner legen gerne im dunkeln; die Gardine ist morgens geschlossen und kann mittags aufgezogen werden

In den vier Keramik Schubladen wird das Hühnerfutter aufbewahrt: Mais, schwarze Bohnen, Sonnenblumenkerne und Getreide lassen sich gut im eigenen Garten züchten.

Om zoveel mogelijk eieren tegen zo min mogelijk kosten te produceren, worden biokippen in te kleine hokjes opgestapeld. Niet het geluk van de kip bepaalt de ruimte (zolang 'ie maar eieren legt), maar een efficiënt systeem van aanvoer van eten en afvoer van poep en eieren. Een scharrelkip is minder efficiënt, maar heeft wel meer vrijheid. En vrijheid wordt het streven in de ruimtelijke ordening, ik noem het Scharrel Stedenbouw.

bio-functionalisme

Het ver doorgevoerde bio-functionalisme is analoog aan de Vinex. Niet het geluk van de bewoners, maar het regime van kabels, leidingen en wegen bepaalt de ruimte voor iedere woning. Een achtertuin, net te klein om zonder schutting uit het zicht van de buren te raken, een voortuintje,  een stoep met een auto erlangs. Twee kliko's, één voor groente-, fruit- en tuinafval en één voor restfracties staan naast de voordeur. Een papierbak en glasbak voor bruin, wit of groen glas zijn op loopafstand op de stoep neergezet. De zone voor kabels en leidingen wordt gemarkeerd door de bomenrij ernaast, nooit staan ze erboven. Een wipkip voor de peuters ligt op 100 meter, een schommel voor kleuters op 300 meter en een trapveld voor de pubers daar waar niemand er last van heeft.

harmonieus

Stedenbouw is in de Vinex verworden tot het wegzetten van democratisch bepaalde kengetallen en normen, die stuk voor stuk bedoeld zijn om risico's en onzekerheden uit te bannen en ons leven zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Grote problemen als aantasting van de ozonlaag en zeespiegelstijging zetten we om in een energiebesparende normering en risicoberekening voor dijkdoorbraak en deze worden als randvoorwaarde meegegeven aan de ontwerper. Die heeft de opdracht er een harmonieus geheel van te maken en als we de plantoelichtingen mogen geloven is dat meestal ook gelukt.


Voor iedereen komt de ideale koopwoning binnen bereik, tot aan de asymmetrische kap gevuld met het modernste meubilair en comfortabele keukenelectronica. Maar met het 'wegvallen van de grote vragen die de gemoederen in beweging en de harten in vlam kunnen zetten', is volgens Fukuyama in "The End of History and the Last Man" ons leven gereduceerd tot permanente verveling. De eenmaal gebouwde Vinex-wijk is hiervan de ruimtelijke neerslag. De planoloog heeft uitgerekend dat in het ideaalmodel met gemiddeld 33 woningen per hectare alles past. Voor de Vinex-operatie zijn lokaties gezocht, waarin het woningbouwprogramma precies in deze dichtheid weggezet kan worden. Het gemiddelde is tot doel verheven met als resultaat een eenduidige, sterk genivelleerde woonomgeving, een compromis tussen stad en land.